Beschikbaarheid maakt het verschil in aanbestedingen.
Er worden in Nederland talloze objecten beheerd en onderhouden; van (vaar)wegen en bruggen, tot verwarming, (straat)verlichting en airconditioning. Om ervoor te zorgen dat al deze objecten presteren als dat gevraagd wordt gebruiken opdrachtgevers de RAMS-methode (Reliability, Availability, Maintainability en Safety). In de praktijk blijkt dat Availability (beschikbaarheid) vaak terugkomt bij aanbestedingen. Daarom lichten wij in deze blog beschikbaarheid er voor jou uit. Wil je weten wat dat is? Lees verder.
Wat is beschikbaarheid?
De kernvraag die gesteld wordt bij beschikbaarheid is: werkt het (object) als het moet werken? Je redeneert niet vanuit het onderhoud, maar vanuit de prestaties die je verwacht en hoe je dat het beste voor elkaar kunt krijgen. Dit speelt zowel een rol bij nieuwe projecten als bij onderhoud van bestaande assets en installaties. Om het niet al te ingewikkeld te maken, gebruiken we een voorbeeld:
Een klant van ons wil een aanbesteding winnen op een contract waar beschikbaarheid een grote rol speelt. De situatie is als volgt: een grote, landelijke organisatie heeft over een flink aantal terreinen meer dan tienduizend lantaarnpalen staan en wil daar een nieuw onderhoudscontract voor afsluiten. Het probleem is: op sommige terreinen zijn de lantaarnpalen 30 jaar oud en op andere maximaal 5 jaar, bovendien reikt het onderhoudsbudget niet tot de hemel. Hoe lossen we dit op?
Hoe ga je in de praktijk om met beschikbaarheid?
Als je dit probleem aanvliegt vanuit onderhoud is de verleiding al snel: we sturen elk jaar twee keer een onderhoudsploeg naar elk terrein en elke lantaarnpaal om te controleren of ze nog werken. Dat is natuurlijk een zeer kostbare en logistiek ingewikkelde operatie. Als je het probleem aanvliegt vanuit de verwachte beschikbaarheid blijken er twee interessante variabelen in de probleemstelling:
- De leeftijd en staat van de lantaarnpalen verschilt per terrein.
- Sommige terreinen zijn groot en worden dagelijks gebruikt, andere terreinen klein en zien nauwelijks een mens.
Vanuit beschikbaarheid gedacht kwamen we met een interessante oplossing voor dit probleem, waarmee we het onderhoudscontract voor onze klant hebben binnengesleept. Wil je weten hoe? Lees verder!
Wat was de oplossing dan?
We stelden aan de opdrachtgever voor om twee lijsten voor ons te maken. Op de ene lijst plaatste hij een beoordeling van de kwaliteit van de lantaarnpalen per terrein en op de andere lijst het belang van werkende verlichting per terrein (de verwachte beschikbaarheid!). Vervolgens hebben wij op basis van die twee lijsten aan elk terrein een score toegekend. Je raadt het al: een belangrijk terrein met verlichting in slechte staat krijgt een hoge score en heeft meer onderhoud nodig dan een onbelangrijk terrein met verlichting in een goede staat.
We hebben samen met onze klant het voorstel gedaan om het onderhoudsbudget zo te verdelen dat de terreinen met de hoogste score veel vaker een onderhoudsmonteur te zien krijgen. Een schot in de roos!
De opdrachtgever is blij omdat het budget zo efficiƫnt mogelijk gebruikt wordt en de verlichting altijd werkt waar dat het meest nodig is, onze klant omdat hij de aanbestedingen heeft gewonnen en wij omdat we daar aan bij hebben mogen dragen.
Wij zijn beschikbaar voor jou!
Onze tenderstrategen– en schrijvers staan voor je klaar om bij te dragen aan jouw plan, zodat jij je volgende aanbesteding wint! Voor meer informatie kun je terecht op onze website of je kunt direct contact met ons opnemen.