Een EMVI-tekst schrijven is niet veel anders dan een sollicitatiebrief schrijven. Je zet je beste been voor, laat zien wat je hebt, dikt dat nog een beetje aan en presenteert jezelf als de ideale kandidaat. In een sollicitatiebrief doe je dat voor jezelf, in een EMVI-plan om een opdracht binnen te halen. In beide gevallen moet je de personen aan de andere kant van de tafel zien te overtuigen van het resultaat van de toekomstige samenwerking.

Bescheidenheid

Jezelf presenteren zit niet helemaal in de Nederlandse volksaard. Bescheidenheid zien we als een deugd. Iemand die niet bescheiden is, noemen we al gauw arrogant, egocentrisch of een opschepper. Maar bescheidenheid is bij EMVI-plannen een enorme valkuil. Als jij bijzondere prestaties kunt melden, moet je dit wel doen. Je kunt het opschepperig vinden als iemand zich op de borst staat te kloppen, maar er is niemand anders die dat voor jou doet. Als je te bescheiden bent, doe je jezelf minder goed voor dan je bent en dat is nadelig. Kun je de concurrentie verslaan met aansprekende feiten en cijfers, zet die dan ook vol in. Stel je niet op als adviseur, ‘wij adviseren’, dat is te vrijblijvend, maar wees altijd de expert die zegt wat er moet gebeuren. Gebruik ook geen zinnen als ‘wij denken dit’, ‘wij vinden dat’ of ‘het lijkt ons dat’ en woorden als ‘zou kunnen’, ‘mogelijk’, ‘eventueel’. In een EMVI-pan is er maar één boodschap en dat is jouw boodschap. Overdrijf het niet met loze kreten als ‘wij hebben de beste oplossing’ of ‘wij zijn de enige die’. Dit soort beweringen worden – terecht – meteen in twijfel getrokken. 

Positiviteit

Een ander aangeboren trekje van ons Nederlanders is dat we de neiging hebben om negatief te formuleren. ‘Niet slecht gedaan’ in plaats van ‘goed gedaan’. ‘We hebben hier geen moeite met’ in plaats van ‘we doen dit graag’. Gebruik in EMVI-teksten zo weinig mogelijk zinnen met ‘niet’ en ‘geen’. Maak daar zoveel mogelijk een positieve redenering van. Gebruik ook zo min mogelijk woorden als ‘probleem’, ‘slecht’, ‘kan niet’, ’onmogelijk’, etc, Soms ontkom je er niet aan, of je wil juist de negatieve boodschap benadrukken, maar zet daar dan je motivatie bij waarom je dat doet. Zo geef je er toch weer een positieve draai aan.

Hersengevoelig

Waarom? Wetenschappelijk is aangetoond dat het gebruik van negatieve woorden letterlijk leidt tot irritatie in de hersenen. Het blijkt dat het centrale zenuwstelsel zinsconstructies met ‘niet’ nauwelijks kan vasthouden en verwerken. Neuropsycholoog Andrew Newberg ontdekte verder dat negatieve boodschappen angstgevoelens oproepen in de kern van de hersenen. Mensen vinden het niet fijn om zulke boodschappen te lezen. De kans dat iemand die jouw teksten leest te vroeg afhaakt of zijn interesse verliest, is groot. Andersom werkt het ook. Mensen vinden het fijn om positieve boodschappen te lezen.