Gunningscriteria: hoe kwaliteit de doorslag geeft bij aanbestedingen.
Wie EMVI-plan zegt, zegt (sub)gunningscriteria. Bij Tenderteam zien we patronen in de subgunningscriteria die opdrachtgevers in hun aanbestedingen verwerken. Ze willen jou daarmee prikkelen om de hoogste kwaliteit voor de beste prijs te leveren. Om jou te helpen zetten we de belangrijkste subgunningscriteria op een rijtje, verdeeld over vijf gebieden die we vaak terug zien. Wil je weten hoe het zit? Lees verder!
1. Het milieu
Het milieu is natuurlijk een hot topic voor opdrachtgevers. Het komt dan ook vaak terug in de aanbestedingen die wij onder ogen krijgen. Hierbij kun je denken aan CO2-neutraal produceren, het gebruik van duurzame materialen of het beschermen van de natuur. Het kan ook gaan over het hergebruiken van oude materialen of het niet verloren laten gaan van bijproducten, het kan zelfs zo ver gaan dat je ervoor moet zorgen dat er helemaal geen afval meer is. Ze willen, kortom, van je weten hoe jij je steentje bijdraagt aan een betere wereld.
2. De omgeving
- Omgevingsmanagement
- Stakeholdermanagement
- Communicatie
- Samenwerking
In Nederland spelen veel projecten zich af in complexe situaties, waar veel partijen bij betrokken zijn. Daarbij is het voor opdrachtgevers dus van belang om alle partijen in de (project)omgeving tevreden te houden en in te zetten. Ze willen al in je plan van je horen hoe jij ervoor gaat zorgen dat iedereen zich ook daadwerkelijk betrokken voelt bij het proces. Hoe ga jij communiceren en zorg je ervoor dat de hele omgeving van het project zich niet alleen gehoord voelt, maar dat bijdraagt wat ze kunnen bijdragen?
3. Betrouwbaarheid
- Capaciteit
- Continuïteit
Kwaliteit – in de zin van goed geleverd werk – is niet het enige dat van belang is voor opdrachtgevers. Ze willen ook van je weten of jij wel de capaciteit hebt om de opdracht uit te voeren op de schaal die zij voor ogen hebben. Heb je wel genoeg specialisten voor deze opdracht? Heb je überhaupt genoeg mensen in dienst? En wat doe je als er een griepgolf door je bedrijf gaat, precies op dat ene moment. Een opdrachtgever wil van jou weten hoe jij ervoor zorgt dat ze continu op jouw capaciteiten kunnen rekenen.
4. Kwaliteit
- Kwaliteit van het uit te voeren werk
- Kwaliteitsborging
- Kwaliteitsmanagement
Je kunt als projectmanager, schrijver of onderdeel van het bouwteam natuurlijk grote beloftes doen over de kwaliteit die je gaat leveren. Een opdrachtgever wil echter meer dan dat: hoe zorg jij er in je eentje voor dat de hele organisatie de kwaliteit levert die jij belooft? Zijn je medewerkers goed opgeleid? Welke systemen en controles zet jij in om ervoor te zorgen dat die kwaliteit 99,9% van de tijd geleverd wordt, op misschien wel honderd verschillende plaatsen? Een opdrachtgever wil met andere woorden waar voor zijn geld.
5. Projectbeheersing
- Risicomanagement
- Planningsmanagement
Opdrachtgevers willen niets liever dan zekerheid, en risicobeheersing. Stel je voor dat jij de opdrachtgever bent die verantwoordelijk is voor de nieuwe betuwelijn. Dat is niet goed voor je imago. Ze wil graag van jou horen, uitvoerig, hoe jij ervoor gaat zorgen dat je je planning waar gaat maken. Ze wil weten hoe je omgaat met de risico’s die zij zien, en natuurlijk ook dat jij vanuit jouw expertise de risico’s aangeeft die jij ziet. Je zou kunnen zeggen dat voor opdrachtgevers de politiek van een project net zo goed doorslaggevend kan zijn het in gunnen van een aanbesteding als de uitvoering en de uiteindelijk geleverde kwaliteit.
Wil je weten hoe jij met je plan optimaal kunt beantwoorden aan de verwachtingen van de opdrachtgever?
Spar met een van onze tenderstrategen over de subgunningscriteria die bij jouw aanbesteding van toepassing zijn. Kijk voor meer informatie op onze website of neem direct contact met ons op.